DET BØR DU VIDE OM MALING

HEMMELIGHEDEN BAG EN GOD MALING
Maling består i bund og grund af opløsnings-middel, bindemiddel, pigment og fyldstof. Opløsningsmidlet kan f.eks være vand, terpentin, xylen eller lignende, mens en større eller mindre del af malingen består af bindemiddel som, populært sagt, binder malingen sammen og er afgørende for den overflade malingen får, når den er afhærdet.
En anden betydelig bestanddel i maling er pigmenterne, hvor et højt indhold, blandt andet, sikrer malingen en god dækkeevne. Desuden består maling af fyldstoffer og additiver. Additiver kan være tilsat for at hindre at der dannes skind mens spanden står på lager, for at hindre skumdannelse, for at konservere så malingen ikke rådner, men kan også være tilsat for at ændre påføringsegenskaberne. F.eks. kan nogle additiver gøre malingen mere tyktflydende, så den ikke løber, mens andre kan sørge for, at malingen tørrer så langsomt, at den ikke danner striber.

BESTANDDELE I MALING
I de fleste malingstyper, både billig og dyr maling, er der også tilsat hvidt pigment, oftest titanhvidt, der er afgørende for malingens dækkraft. Eneste undtagelse er de farveløse basemalinger, som bruges når der laves meget klare, kraftige og rene kulører. Her er det naturligvis ikke titanhvidt, men andre organiske eller uorganiske pigmenter, der er tilsat malingen og som afgør dækkraften.
Udover ovennævnte bestanddele er der også nogle få tilsætningsmidler, der f.eks. stabiliserer malingen, så den ikke skiller og forhindrer, at den mugner eller rådner i spanden.
De mest kostbare bestanddele i en maling er altid bindemidlerne f.eks. alkyd eller akryl og pigmenterne, som f.eks. titanhvidt. Tilsætningsstofferne er også kostbare, men udgør så lille en del af malingen, at det ikke har den store praktiske betydning. Det der koster i en maling, er altså det der gør malingen god. Det vil sige, giver malingen en stærk og holdbar overflade og giver malingen god dækkeevne/dækkraft. Er bindemiddelindholdet for lavt, vil malingens overflade aldrig blive stærk og stabil, kunne holde på pigmenterne eller have god vedhæftning, ligesom den også kan blive utilsigtet mat og modtagelig for smuds. Er pigmentindholdet for lavt, kan malingen ikke dække ordentligt, ej heller være farvestabil. Derfor risikerer man at skulle male mange lag, for at opnå en jævnt malet og udfyldt flade.